Top 5 vocal performances

26 juni, 2008 at 10:09 am 2 reacties

I got this guitar and I learned how to make it talk

(Bruce Springsteen, Thunder Road)

Ironisch genoeg zijn er maar weinig mensen die hun zangstem kunnen laten praten. Bij deze een lijstje van 5 vokale uitschieters in mijn iTunes collectie. Kippenvelmomenten, waar een zanger(es) net dat ietsje dieper gaat:

(5) Paul Rodger – Tie your mother down

De Queen+PR concerten in 2006 begon Paul Rodgers met een directe vraag aan het publiek: “Are you reaching out for me, like I’m reaching out for you?” Hij moest zich geen zorgen maken: de live-versie van Tie Your Mother Down die dan volgt, is fenomenaal. Een les in rock ’n roll. Zelfs Freddie Mercury heeft het nooit beter gedaan op deze song.

(4) Meat Loaf – Read ‘em and Weep

Door het succes van Bat out of Hell, verloor Meat de pedalen, zijn zelfvertrouwen en zijn stem. Na een bizarre kuur bij een zangguru waar hij zijn eigen urine oraal en intraveneus toegediend kreeg, was hij uiteindelijk in staat om de opvolger Dead Ringer for Love op te nemen. Het klinkt allemaal nog wat geforceerd, vooral in Read ‘em and Weep, waar hij de uithaal “For all the hours we’ll be spending alone” net niet haalt. Maar net dat doet het hem.

(3) Roger Waters – Go Fishing

Waters’ ijzige hoge, wanhopige stem is een van de meest herkenbare elementen in de sound van Pink Floyd. Maar nooit gebruikte hij het beter dan op zijn solo-debuut The Pro’s and Con’s of Hitchhiking. Luister naar Go Fishing, waar hij het thema van The Wall recycleert: “Leaving all our hopes and dreams to the wind and the rain“.

(2) Jennifer Hudson – I am telling you

De nicht in mij is dol op de film Dreamgirls. En dan vooral voor het sleutelmoment waar zangeres Kate Hudson op een technisch perfecte, maar nog altijd superrauwe manier de wanhoop van haar personage vertolkt. Ik herinner me dat mijn mond open viel toen ik de scene voor de eerste keer zag. In principe zou ik dit op nummer 1 zetten, maar Freddie Mercury verdient het om op nummer 1 te staan van elk lijstje.

(1) Queen – The Show Must Go On

Vergeet Made in Heaven. Innuendo was de laatste, echte plaat van Queen. Freddie was doodziek. Het onderwerp werd nauwelijks besproken in de studio en iedereen werkte zo hard mogelijk door. Brian May schreef een nummer waarin hij impliciet Freddie liet afscheid nemen van het publiek: “I guess I’m learning. I must be warmer now. I’ll soon be turning  ‘round the corner now”.

Een beetje nerveus vroeg hij aan Freddie, die nooit echt persoonlijk werd in zijn nummers, of hij het zag zitten om dit te zingen. Vlak voor de opname, goot Freddie, nauwelijks in staat om nog recht te staan, een glas vodka binnen en levert vervolgens het beste vokale moment van zijn carriere af. De ijle, krachtige en wanhopige noot op “on with the show”. Ik kan het niet bevatten…

Honorable mentions

  • Jim Steinman – Left in the Dark
  • Jack Black – Beelzeboss (Tenacious D)
  • Matt Bellamy – Sing for Absolution (Muse)

Entry filed under: Kenia.

Koloniaal Doodstok

2 reacties Add your own

  • 1. Gerrit  |  26 juni, 2008 om 10:59 am

    Mag ik hier de finale uithaal van Jeff Buckley in de studioversie van “Grace” aan toevoegen?

    Live ging Jeff vaak te ver en zong hij te therapeutisch naar mijn goesting. Maar over de hele lijn is de oorspronkelijke versie van dit nummer briljant gezongen: sterk, doorleefd, gevoelig – en wanneer je denkt dat hij op het einde ophoudt, gaat het bijna oneindig door…

    Waiting in the fire… waiting in the fire

    Beste newcoming artist van de nineties, zonder meer, Buckley. En dat in een tijd wanneer de muziekindustrie inhoudelijk al dood was.

    Beantwoorden
  • 2. Top 5 vocal performances « Gerritj.  |  26 juni, 2008 om 12:02 pm

    […] de zon schijnt en online lijstjes blijkbaar erg in zijn tegenwoordig, is hier mijn antwoord op de Top 5 vocal performances van […]

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Mission Statement

So he bailed from fucking Kickapoo
With hunger in his heart.
And he journeyed far and wide
To find the secrets of his art.
(J. Black, K. Gass 2007)